Bunga Berkelopak yang comel dan mudah dikait

Cara buatannya yang mudah dan ringkas sesuai untuk kepada sesiap yang baharu belajar mengait dan sebagai permulaan sesuatu projek.

Cara Memegang Jarum Kait dan Benang

Benang akan disimpulkan atau diputar di jari telunjuk di sebelah tangan kiri. .

Alas Meja yang dihasilkan melalui proses cantuman

Alas meja yang mudah dikait kerana corak yang mudah dikait dan ianya dihasilkan melalui proses cantuman.

Sarung bantal berbentuk hati yang digarapkan daripada corak kerang

Sesuai diletakkan di atas kerusi atas di dalam kenderaan. Hasil yang amat menarik dan memuaskan hati kepada peminat yang suka mengait.

Mengait Sarung Bekas Air Tupperware 1 liter

Sarung bekas Tupperware bersaiz 1 liter yang bertali. Corak yang mudah untuk kepada sesiapa yang baru belajar mengait.

Alas Meja yang berbentuk berpusing-pusing

Menggunakan teknik cantuman,kelihatan amat menarik dan eksklusif

Projek Mengait yang Bercorak Buah Nenas

Corak yang klasik dan sesuai dijadikan sebagai alas meja

Bekas telur yang dikait khas untuk mengisi telur rebus

Bekas telur kait yang sesuai diberi kepada tetamu yang hadir ke majlis perkahwinan atau lain-lain majlis

Wednesday, May 02, 2012

TENTANG BLOG

Pada awalnya blog Mari Mengait ini dibina atas memenuhi untuk menyertai Pertandingan Blog "Educational Blogging" anjuran UPSI kali - 4. Blog ini akan memaparkan asas-asas dalam memulakan seni mengait. Paparan yang diberikan adalah amat mudah kerana penerangan cara mengait ini disertakan gambar dan juga video. Blog ini turut memaparkan beberapa projek yang sempat dihasilkan sepanjang penilaian blog ini oleh pihak penganjur. 


Bila mula mengimbau kembali kemahiran hobi lama yang ditinggalkan iaitu zaman remaja dahulu, semakin menjadikan hobi ini kembali menebal dalam diri seperti dulu. Mungkin tidak seaktif semasa dulu, bila cuti semester inilah aktiviti yang dilakukan untuk memenuhi masa lapang.


Mungkin ada masa yang bersesuaian blog ini akan memaparkan info terkini tentang projek terkini penulis dalam seni mengait ini. Dengan kesibukan bekerja dan juga sebagai ibu kepada empat hero semestinya kurang ruang untuk meneruskan hobi dengan aktif seperti dulu. Dalam erti kata mengait ini hanyalah satu hobi buat penulis.


Keluargaku yang tercinta

Memang diakui seni mengait ini menyeronokkan, apatah lagi usaha yang bersungguh-sungguh tak kira siang dan malam akhirnya menjadi satu kraftangan yang cantik untuk dipamerkan kepada tetamu yang datang ke rumah.

Blog ini akan memaparkan gambar dan mungkin jua video yang bersesuaian kepada pembaca yang berminat untuk belajar mengait. Malah saya sendiri juga masih belajar dalam menambah ilmu tentang seni kaitan ini. Jadi marilah bersama-sama kita belajar mengait.Selamat belajar mengait....norhaizan78@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...