Saturday, July 28, 2012

PROJEK 4 (BAHAGIAN PERTAMA) : SARUNG BANTAL LOVE

Alhamdulillah dapat juga membuat artikel pada hari ni tentang projek yang terbaru. Projek terkini ialah membuat sarung bantal love. Sebenarnya projek ini sudah berjaya disiapkan, tetapi masih tidak mencukupi kerana sepatutnya dalam perancangan mahu siapkan sarung bantal love ini sebanyak 2 biji @ sepasang.
Bantal love yang siap dipasang dengan sarung ini memang cantik jika dijadikan hiasan di atas kerusi di ruang tamu atau di dalam kereta . Corak yang digunakan ialah daripada corak kerang dan menggunakan teknik cantuman.

Lihat gambar-gambar di bawah beserta penerangannya :
ch = chain,
dc = double crochet,
tr = triple crochet,
cr = centre ring. 

Antara bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sarung bantal love iaitu sebiji bantal berbentuk love, benang sebanyak 2 gulung.

Gambar 1 : 
- Buat 4ch dan buat cr
- Buat 3ch untuk mulakan baris baru, seterusnya 2dc, 2ch,2dc, 4ch, 4dc, 4ch, 2dc, 2ch dan 2dc.
Gambar 2 & 3:
 - Naik baris ke-2, 3ch,2dc,2ch,2dc,4ch,2dc setiap mata (stitch) bagi 4dc baris bawah  tadi, jadi dapat 8dc untuk baris ini. Seterusnya untuk habiskan baris ini buat 4ch, 2dc,2ch,2dc.
Gambar 4 :
- Naik baris ke-3, 3ch,2dc,2ch,2dc,5ch, 2dc setiap mata bagi 8dc baris kedua tadi, jadi menghasilkan 16dc. Seterusnya habiskan baris ini dengan membuat 5ch,2dc,2ch,2dc.

Gambar 5 :
- merupakan hasil dari gambar 4.
Gambar 6 :
- Teruskan langkah dari langkah sebelum ini. Buat 3ch, 2dc, 2ch, 2dc, 5ch, 2d setiap mata dan hasilnya sebanyak 32dc. Seterusnya penghabisan baris ini buat 5ch,2dc,2ch,2dc.
Gambar 7 :
- Buat 5ch, masukkan ke dalam mata yang pertama dan buat sc.
Gambar 8:
- Seterusnya buat 4ch, masukkan ke dalam mata yang ke-4 dan buat sc. Ulang proses yang sama iaitu 4ch dan buat sc pada mata yang jaraknya 4 mata sehingga habis. Pastikan anda mendapat 21 lengkung seperti di dalam gambar 9. 

Gambar 9:
- hasil daripada proses dalam gambar 8.
Gambar 10:
-Buat 3h untuk naik baris baru, seterusnya buat 2dc,2ch,2dc,5ch dan seterusnya buat sc pada mata yang ke-2 di lengkung pertama.
 Gambar 12:
- Buat 4ch,8dc dalam lengkung ke-2.

Gambar 12:
- buat 4ch dan buat sc pada mata ke-2 di lengkung ke-3. Seterusnya buat 8dc dalam lengkung ke-2 dan kait 4ch serta buat sc pada mata ke-2 pada lengkung ke-3.
Gambar 13:
- ulang langkah di atas hingga mendapat hasil seperti ini.
Gambar 14:
- buat baris baru, 3ch,2dc,2ch,3dc,5ch. Masukkan jarum kait ke dalam mata ke-2 dan buat sc. Ulang buat 4ch dan buat sc pada mata ke-2 pada setiap chain(4ch) iaitu hasil dalam proses gambar 13.
Gambar 15:
- Ulang langkah dalam gambar 14 sehingga selesai seterusnya buat 5ch,2dc,2ch,2dc untuk menghabiskan baris ini. Gambar ini menunjukkan hasil kaitan daripada pandangan belakang.
Gambar 16:
- Corak kerang yang telah terhasil daripada proses dalam gambar 15.
Gambar 17:
- Pandangan hadapan, kita telah dapat hasilkan 10biji kerang.

Gambar 19:
- Pandangan belakang jika dapat menyiapkan satu baris kerang.
Gambar 20 & 21:
- Teruskan langkah-langkah di atas@ sebelum ini sehingga mendapat hasil sebegini rupa (baru 3baris). Kita mesti dapat hasilkan kerang 10 baris kerang yang setiap barisnya akan berkurang 1 dan baris terakhir akan menjadi 1biji kerang sahaja.


Gambar 22:
- Kerang yang terakhir yang terhasil dari langkah-langkah di atas.
Gambar 23:
- Merupakan baris terakhir, buat 3ch,2dc,2ch,2dc,5ch.
Gambar 24:
- Buat 2dc, 2ch dan akhir sekali 2dc.
Gambar 25:
-Rupa hasil yang diperolehi dari langkah-langkah di atas. Matikan benang dan kita perlu buat sekeping lagi untuk membuat proses cantuman pula.
 
Semoga penerangan bergambar di atas dapat difahami oleh pembaca di luar kerana saya masih belajar cara-cara menulis rekabentuk dalam istilah kaitan yang terkini dan merupakan banyak digunakan dalam internet buat masa ini.


Sambungan bahagian ke-dua akan menyusul dalam masa terdekat di mana saya akan memaparkan bagaimana membuat cantuman hasil kaitan 2 keping daripada langkah bahagian pertama ini untuk menjadi sarung bantal serta juga cara-cara membuat renda di tepinya.


SELAMAT MENCUBA.....


3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...